Skip to main content

Aivan viime vuosiin saakka yritykset ovat ICT-puolella käyttäneet valtaosin yhtä valittua käyttöjärjestelmäratkaisua. On valittu esimerkiksi joko Microsoft- tai Apple-laitteita kautta linjan. Tilanne on muuttunut radikaalisti viime vuosina. Osaltaan sekaympäristöjen yleistymisen myötä esimerkiksi Yhdysvalloissa jo noin 25 %:ssa yritysten verkoista on käytössä Apple-merkkisiä laitteita. Enenevässä määrin myös suomalaisyritykset haluavat käyttää molempia laiteratkaisuja rinnakkain. Merkittävimpiä syitä trendiin ovat: 

  • Yritysmielikuvan paraneminen, kun työntekijä voi tehdä työtään mieleisellään laitteella 
  • Hintaeron huomattava kaventuminen 
  • Sovellusten muuttuminen pääosin laiteriippumattomiksi (eli selain/pilvipohjaisiksi) 
  • Mahdollisuus hyödyntää kunkin ratkaisun parhaita puolia tehokkaasti

Mitä yrityksen täytyy ottaa huomioon sekaympäristöä harkitessaan tai käyttäessään?

Virtuaalisestikin tapahtuvan yhteistyön lisääntymisen myötä olennaista on tietojärjestelmien ja laitteiden sujuva hyödyntäminen sekä yhteen sovittaminen. Tämän vuoksi niin käyttöjärjestelmän, sovellusten kuin käyttäjienkin tasolla asetusten asianmukainen hallinta on avainasemassa. Puutteellisesti toteutettu hallinta näkyy esimerkiksi sovellusten toimimattomuutena sekä käyttäjien ongelmina ja sitä kautta lisääntyvinä tukipyyntöinä ICT-osastolle ja –kumppanille.  Tulostinturvallisuuden laiminlyönti voi johtaa vakaviin seurauksiin, kuten tietovuotoihin ja tietosuojarikkomuksiin, joista seuraa yritykselle taloudellisia sanktioita ja mainehaittoja. Nykyiset tietosuojamääräykset (mm. GDPR) asettavat tiukat vaatimukset henkilötietojen käsittelylle, ja siksi suojaamaton tulostin tai monitoimilaite vaarantaa yrityksen vastuullisuuden. Riskit voidaan kuitenkin välttää valitsemalla tulostusympäristöön asianmukaisilla turvajärjestelmillä varustetut laitteet.

Kyberrikollisuuden lisääntyessä ja kehittyessä tulee turvanäkökulmaan sekaympäristön kohdalla kiinnittää erityistä huomiota. Käyttöjärjestelmien perusrakenteet eroavat toisistaan. Esimerkiksi Windows-ympäristön kohdalla olennaisinta on määrittää tavoiteltu turvataso, varautua uhkiin ja huolehtia, että laadukkaat turvajärjestelmät on asianmukaisesti implementoitu ja ylläpidetty.

Edellä mainituista seikoista tulee huolehtia kaikkien käyttöjärjestelmien kohdalla. Vahvasti suljetun järjestelmän, kuten Apple-ympäristön kohdalla parissa on kuitenkin erittäin tärkeää ylätasolla huolehtia siitä, että järjestelmät on aina päivitetty viimeisimpään versioon jokaisessa laitteessa. Apple-laitteet vaativat siis turvanäkökulmasta osaavien asiantuntijoiden ylläpitämän laadukkaan hallintajärjestelmän, jotta turva-aukkoja ei pääse syntymään inhimillisten erheiden seurauksena.

Hyvin toteutettu hallinta vaatii kahta asiaa: laadukkaita järjestelm ja asiantuntevia järjestelmien hyödyntäjiä. Esimerkiksi Microsoft & Apple ympäristössä laadukas tapa on käyttää MS-Intunea ja Jamfia (johtava Apple ympäristön hallintajärjestelmä) rinnakkain. Järjestelmät hallinnoivat omia osa-alueitaan laadukkaasti ja lisäksi ”keskustelevat” keskenään, jolloin kokonaishallinta on toteutettavissa laadukkaasti ja tehokkaasti. On ehdottoman tärkeää, että järjestelmien hallinnoijina toimivat koulutetut, osaavat asiantuntijat joko yrityksen sisältä tai laadukkaan kumppanin kautta.

OTA YHTEYTTÄ!

Yhteydenottolomake